Laatusertifikaattiin tähtäävä työ oli alun perin suuri, mutta iso työ kannatti. Nykyinen malli on sellainen, että järjestelmä itsessään ohjaa laadukkaaseen toimintaan ja laatu on arjessa koko ajan mukana kokonaisvaltaisesti, Irja jatkaa.
Laatujärjestelmän yksi päätavoitteista on parantaa asiakastyytyväisyyttä.
– Prosessien optimointi vaikuttaa tietenkin ihan suoraan asiakkaaseen ja asiakaspalveluun. Kun meillä on sisäiset prosessit kuvattu, kunnossa ja mahdollisimman tehokkaita, asiakas voi luottaa siihen, että asiat hoituvat. Esimerkiksi asiakkaiden tiedusteluihin pystymme vastaamaan pääsääntöisesti jo muutaman tunnin kuluessa, Irja selostaa.
– Muun muassa tarjouspyyntöihin voidaan reagoida nopeasti, kun vastuut on yhdessä sovittu ja järjestelmä tukee tarjouksen tekemistä. Jos tarjousta ei voida tehdä saman tien, asiakkaaseen ollaan kuitenkin mahdollisimman pian yhteydessä. Näin asiakas tietää, että asia on hoidossa.
Laatujärjestelmän ansiosta tuotteisiin ja palveluihin kohdistuvien reklamaatioiden määrä on vähäinen.
– Meillä on hyvin vähän reklamaatioita ja se kertoo siitä, että prosessi on meidän päässä kunnossa. Asiakas ei välttämättä huomaa laadun parantumista muusta kuin siitä, että ongelmia ei ole. Asiakas saa sen, mitä on tilannut.
Useimmiten mahdolliset epäkohdat toimituksissa huomataan MIPin toimesta ja korjataan, ennen kuin tuote päätyy asiakkaalle.
– Meillä on määritelty tarkistusprosessi, joka vähentää virheitä. Välillä meille tulee puutteellisia toimituksia, tai toimituksissa on esimerkiksi virheellisiä mallinumeroita tai sertifikaateissa virheellisiä päivämääriä. Nämä me lähes poikkeuksetta pystymme itse ottamaan kiinni täällä, ja näin vialliset tai puutteelliset tuotteet eivät päädy asiakkaalle asti, Irja kertoo tyytyväisenä.
– Tekninen laatu on parempaa, mutta myös toiminnallinen laatumme on parempaa. Asiakas saa oikeat asiat oikean aikaan, hän summaa.
– Meidän roolimme on olla valmistajan ja asiakkaan välissä ja siksi asiakkaan täytyy voida luottaa siihen, että kaikki menee jouhevasti alusta loppuun saakka. Olemme niin sanottu laadullinen bufferi siinä valmistajan ja asiakkaan välissä. Lisäarvo asiakkaalle on, että hän saa käyttöönsä kymmenien vuosien aikana meille kertyneen kokemuksen ja osaamisen.
Ei riitä, että laatusertifikaatin saa kerran. Laatutoimintaa täytyy myös ylläpitää ja tarkastella jatkuvasti.
– Sertifikaatti ei ole pysyvä, vaan se vanhenee. Kolmen vuoden välein ulkoinen auditoija tarkastelee toimintaamme uudelleen ja arvioi, täyttääkö toimintamme edelleen laatustandardin vaatimukset. Meidän pitää kuitenkin seurata ja parantaa toimintaamme koko ajan. Jatkuva kehittyminen on laatutyön tärkein kulmakivi.
– Meillä on nyt onneksi hyvät lähtökohdat laadun toteuttamiseen ja ylläpitämiseen jokapäiväisessä työssämme nyt ja jatkossa. Tämä on meille äärimmäisen tärkeä arvo ja teemme joka päivä töitä sen eteen, että asiakkaamme saavat jatkossakin laadukasta palvelua ja laadukkaat tuotteet käyttöönsä, Irja toteaa.